Kembara di Melaka Bandaraya Bersejarah


Assalamualaikum L.O.V.E..=)

Salah satu tabiat buruk mek cah ialah suka update blog tentang kisah lama....3, 4 bulan dah berlalu baru nak kongsi dengan sahabat di facebook dan ini...*picha itu semua bertarikh 07/04/12*, so Maafkan mek cah yer kerana sangat-sangat malas untuk update blog kalau melibatkan banyak gambar...dah namanya trip sudah tentu picha tu banyak kan..dah namanya perempuan lagi-lagi bersama mereka yang sporting memang full la memory card kamera tu..:P

al-kisah kami berempat memilih melaka sebagai tempat untuk kami lawati....sebelum ni mek cah belum lagi sampai ke tempat ini...maklum lah mek cah tak der saudara yang terdekat yang menetap disana lagipun famliy mek cah kalau holiday macam ni memang langsung tak la kan....lagi-lagi abah mek cah tak pernah bawa mek cah dan adik-adik makan angin,bercuti ke...hoho memang 100% tak la kan....so mek cah teringat kata-kata mak "mun dea ngaji g lah mano hok mung nok g, mugo besar doh tu gak..nok nati ko abah mun bowok memey dok lah..g jah nak g mano''....Oh sporting la ma ni...toche-toche tapi jangan gi kokse kokdam doh la kan..:P

okey jom layan cerita kami iaitu Markonah meletop Nadzim  , Emy dan mek cah....Horreyh!!..tak larat nak menaip..T__T


kota a famosa salah satu tempat bersejarah di Melaka yang harus dilawati sekiranya sampai ke Bandaraya Bersejarah Melaka..So ini lah kali pertama mek cah menjejakkan kaki ke sini..sini binanya sangat unik dan menjadi tarikan utama pelancong asing ke kesini...


korang ingat tak ini apa??hoho kalau dah tahu tak perlulah mek cah terangkan..Muehehe yang sebenornya mek cah lupa ini tempat apa, yang tahu hanya tempat bersejarah..Lolzzz


kami juga melawat muzium istana kesultanan melaka...eceh kami kan pencinta sejarah...hoho pencinta la konon...so untuk tiket masuk memerlukan bayaran tau..tapi mek cah tak ingat lak berapa ringgit...apa yang menariknya "Istana Kesultanan Melaka ini merupakan sebuah replika Istana Sultan Mansur Shah yang memerintah Melaka dari 1456 hingga 1477. Muzium ini dibuka secara rasminya pada 17 Julai 1986"...*Google*..


sekarang mek cah berada di taman larangan istana kesultanan melayu melaka..oh yer, dalam sejarah kan ada cerita pasal ni..kalau nak tahu kisah disebalik taman ini apa kata buka balik buku sejarah korang...:P


1, 2, 3!!.....taman larangan istana kesultanan melayu melaka!! tapi kami dibenarkan masuk??..Muehehe jangan kami dihukum oleh sultan dah la..T__T ehem ada kenangan buruk bila mek cah di Melaka ni..trauma tau...meh terjah entri ini "Putus kali ke-2...Oh kecewa....Jodoh tiada"..ehem jangan gelakkan mek cah dah la..T__T


sekarang mek cah berada di dalam Istana Sultan Mansur Shah....boleh ler melihat sejarah dulu-dulu kan...hoho tapi mek cah tak suka sejarah tapi suka bergambar..bhahahaha..=.="


berlagak seperti model professional haruslah kerana peluang ini hanya datang sekali dalam seumur hidup..wakaka


taman yang seperti berada diluar negara kerana bunga-bunganya yang cantik..Oh kami tak sempat untuk ke Menara Taming Sari tu....T__T


kami juga berkesempatan mengunjungi Dataran Pahlawan...Di bawah dataran terdapat sebuah pusat membeli belah iaitu Dataran Pahlawan Megamall selain terdapat Pasaraya Carrefour dan sebuah panggung wayang, Golden Screen Cinemas. Bertentangan dengan Dataran Pahlawan terdapat sebuah lagi pasaraya iaitu Mahkota Parade dan sebuah hotel di sebelah dataran iaitu Hotel Equatorial Melaka, Kota A Famosa dan Menara Taming Sari..*Google*..


Akhirnya perjalan kami sampai disini sahaja...bertolak tengahari, zohor sampai kesini..terima kasih kepada pemandu yang sememangnya sentiasa berhemah iaitu  nadzim iaitu kekasih kepada   Markonah meletop ..haha pukul 7 kami bertolak balik ke shah alam.....alhamdulillah kami smapai selamatnya di kolej Puncak perdana sebelum pukul 12 malam..:)

thanks for reading....^^

p/s::nak tahu siapa  Markonah meletop  boleh la terjah ke entri ini "Dia yang bernama 'Markonah Meletop'".....untuk nadzim lak, beliau baru menjinakkan diri dalam bidang perniagaan..eceh!!sekiranya korang memerlukan anti virus yang power gituww untuk laptop/pc korang boleh la hubungi beliau dan boleh la terjah entri ini "Mari pakat beli....Tolong saeng skali skalo"....lagi satu mek cah suka pakai baju sama..masa outing lak tu...nak tahu ke entri ini "Kerana TAKDIR kita bertemu…Erkk??" dan "Sambungan kisah kerana TAKDIR kita bertemu"...


--SMS/WHATSAPP/VIBER : +6010-8931044 --

16 ulasan:

  1. baiklah.. awak dah macam bidadari dah kat Melaka tu..hehe

    BalasPadam
  2. Amboi mek cah seronoknya berjalan dikota melaka.

    BalasPadam
  3. kuat kak kito deraks tuss ehhehe

    BalasPadam
  4. ahaaaa...suka melancong juga ehhh...
    jom kitee jalan lagi hhehhehe

    BalasPadam
  5. Melaka become my second home town. =)

    dah dekat dah tu dengan UiTM Bandaraya Melaka. *wink3!! ;)

    BalasPadam
  6. huhu . lama tak jenguk akak cantik ni . ee . jeles . nak ikot pegi sane. cantik dresing akak . :))

    BalasPadam
  7. @Boni JLL3
    baik lah..saya tahu awak tipu..=='

    BalasPadam
  8. @azalia hjsalleh
    xpe, sekurang-kurangnya dah pergi kan..:)

    BalasPadam
  9. wahh..best nyer g melake.fie da lme xjln2 kat melake

    BalasPadam
  10. @ucupiza
    yolar, xrajin sapa melako lg etep..:P

    BalasPadam
  11. @Gadis Gingsul
    jom3 kita buat utk geng2 blogger..:)

    BalasPadam
  12. @FL blogh0use
    hehe ptt la...tp mlaka ni bersih kan bandar dia.:)

    BalasPadam
  13. @Mimieesyeerro
    oh maceh!.....mesti busy tu sampai xsempat singgah ke blog akak.:P

    BalasPadam
  14. oo bestlah, ct tak smpai g kat melaka.. teringin gak nk g sane nnt.

    BalasPadam

siapa komen, dapat bunga ♥ ^^◕‿◕✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...