Percutian ke Bali : Day 1

Percutian ke Bali memberi 1001 kenangan indah buat mek cah. Syukur Alhamdulillah akhirnya berjaya menjejakkan kaki ke Bali, kalau dahulu selalu layan drama korea iaitu Memories in Bali uang berlakon di sini. tercipta lah cita-cita untuk ke sini, so selepas event "Sepetang Bersama Blogger 2014 #SBB2014 #SBBYEOS2014", ke esokkannya Ahad 09.03.14 akhirnya mek cah mendarat di Ngurah Rai Airport dalam 11.30 malam. Seperti yang di rancang supir Eddy pembantu Pak Yanto datang menjemput kitorang. Semua yang di rancang di entri ini “Persediaan percutian ke Bali” berjalan dengan baik. Alhamdulillah.


Hari pertama kami menggunakan perkhidmatan supir hanya separuh hari iaitu RP200,000. So pagi tu kami rehat sahaja di hotel dan keluar jalan-jalan di sekitar hotel. Lebih menggembirakan tempat kami menginap bersebelahan dengan Lippo Mall yang baru dibuka,  pelbagai kemudahan terdapat di sana. hanya berjalan kaki 10 minit sahaja untuk ke Kuta Beach. Di situ kami mula teruja sebab baru nampak pantai. Sepanjang perjalanan ke Kuta Beach pelbagai perkara yang menarik kami lihat antaranya ke unikan kedai-kedai yang dibina, lukisan di dinding, kedai antik, dan timbul di situ feeling di korea sebab jalan yang sempit dan padat. Mihmih



Disini banyak sangat kedai tattoo tau, seram jugak tengoknya. tapi bab bergambor layan sahaja. ni baru separuh jalan dah banyak berselfie. nasib baik ada monopod , so tak perlu susah-susah minta tolong kawan tolong snapkan my pic. Mihmih


-KUTA BEACH-


Subhanallah, cantik betul pantai di sini, walaupun agak kotor sedikit tetapi tetap cantik di pandangan mata. Cuaca yang panas , membuatkan kami merancang ke Lippo Mall untuk menyedut aircond di sana di samping membeli makanan sedikit untuk stok kami makan sepanjang berada disini.

-LIPPO MALL-


Di Lippo Mall terdapat banyak kemudahan antarnya wifi, foodcourt, guardian, shop, chatime pun ada!. hiihi Setelah semuanya selesai. Jam 11 pagi kami pulang ke bilik dan menunggu pukul 2 untuk keluar bersama Pak Eddy, orang yang sangat menepati masa, friendly, kelakar, pemberi nasihat yang setia tentang cinta. Awas sudah beristeri. Krik3

-PANDAWA BEACH-


Percutian ke Bali ini merupak percutian budget. Lokasi pertama Pandawa Beach yang terletak berhampiran kuta, tiket masuk sekitar RP20,000 untuk sebuah kereta. Sememangnya berbaloi kerana dapat melihat lautan biru yang memikat hati sesiapa yang memandangnya. Subhanallah, sungguh cantik ciptaan Allah. 



Cuca panas tidak menghalang untuk kami bergambar, balik Malaysia gelap gelita mukanya. Lolzz Pastikan sapukan sunblock supaya kulit tidak terbakor.lolz masa ni mek cah tenyeh nivea, kira okay la, tak melekit dan mudah menyerap. kulit pun tak mudah terbakar. 



-DREAMLAND BEACH-

Puas berselfie, dan bergambar kami ke Dreamland Beach. di sini korang kena parking kereta dan menaiki van yang telah disediakan. seperti biasa setiap perkhidmatan yang di berikan haruslah ada tiketnya. tapi sudah lupa kos untuk masuk kesini. tapi jangan risau murah sahaja. 



Disini, jurujual pun ramai kerana ada deretan kedai yang menjual baju, selipar, topi, spek, dan sebagainya. kalau rasa tak tahan panas wajib beli tau. tapi tips nya jangan beli disini tapi beli di Tirta Empul, memang syok menawar harga. eceh! entri seterusnya nanti yer sebab kisahnya di day-2.


-ULUWATU TEMPLE-


Next ke uluwatu temple untuk melihat ke unikan yang terdapat disitu. wajib pakai kain yang warna purple itu. ikat di pinggan okay! lagi satu kalau mat salleh yang cekci itu diorang akan di berikan sehelai kain ala kain sarung gitu supaya menuntup bahagian yang sepatutnya di tutup. lolz 


Tips ke sini jangan pakai topi yer kerana banyak sangat monyet yang berkeliaran. eceh! kan tak pasal-pasal main tarik tali disini. pesanan ini dibawakan oleh Pak Eddy, masa masuk Pak Eddy dah siap-siap pegang ranting kayu if sesuatu terjadi. nak selamatkan tiga dara pingitan ini. Mihmih


Nasib baik Pak Edy photographer yang bagus kerana mampu melayan karenah kitorang. Disini popular dengan kecak dance, tetapi kami terpaksa melepaskan peluang melihat kecak dance kerana mengejar waktu ke Jimbaran Beacah untuk dinner. Dalam fikiran, untuk hari ini sahaja melabur untuk dinner di samping melihat sunset.


Di sini macam pelancong lain nampak pelik je kami bila kami selfie macam ni. haishh diorang belum nampak monopod sebelum ni eh di tempat diorang. Ngeee rugi kalau kami malu-malu kucing, nanti tiada kenangan di sini. harus kumpul picha banyak-banyak. krik, krik


-JIMBARAN BEACH-

Alhamdulillah. Sampai di jimbaran beach kami ke sebuah restoran yang di bawa oleh pak eddy. Untuk dinner RP450,000 untuk tiga orang. maka setiap seorang RP150,000. Komen tentang makanan?boleh la sebab kebetulan kami lapar sangat so telan sahaja. -.-'



Selesai?pulang ke bilik untuk meneruskan perjalanan hari keesokkannya. Rehatkan diri sambil berwifi.  Okay review tentang Bakung Beach Resort akan di update nanti, kos keseluruhan percutian, tips dan sebagainya. Sabar nah! Yang penting kos percutian setiap orang tak lebih dari 1k okay.:P

Memories of Bali:

Follow instagram : @hazanisblogspot
Papai.

--SMS/WHATSAPP/VIBER : +6010-8931044 --

52 ulasan:

  1. alahai best nye . nak pergi jugak . ok kumpul duit dulu . :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihi jom kumpul duit melancong lagi.:))

      Padam
  2. Balasan
    1. insyaallah suatu hri nnti akan sampai la tu ke sana bro.:)

      Padam
  3. lawanya... hazanis cantik sangat.. :)

    BalasPadam
  4. Menyesal plak xikut huhu..3mlm nangis nmpk gaya nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. hiii xpe, nnti kita set tempat lain lak.;)

      Padam
  5. Mohon share berapa bajet ke sana,. plan nak travel ke sana nanti . pelishhhh hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaallah nnti nk share bajet ke sana. winkk

      Padam
  6. blh tahan cantik tmpat.. mesti pergi nnti ni.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. pergi la. bawa bini sekali. krikkk

      Padam
  7. bole la bulan madu g sini.. ecehhhh2 kawin pn belum

    BalasPadam
    Balasan
    1. xpe, angan-angan tu penting. hikss.:)

      Padam
  8. Wah ini baru day 1? 2 dan 3 punya? Pasti lagi best...

    BalasPadam
  9. Bestnyaa.... tak mandi ke kat pantai tu?
    Berapa perbelanjaan total habis di sana termasuk penerbangan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. xmandi sebab semua member xsuka mandi. tkut sunburn katanya. wuwu kos semua xsampai seribu. total kasar rm800 lebih je. nnti nk updte kos semua eh.:)

      Padam
  10. Bestnya... teringin jugak nak ke sana. Hope satu hari nanti sampailah ke sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyyallah pasti akn smpai ke sana.:)

      Padam
  11. cantiknya pemandangn kt pantai tue ,,tersangat! indah sugguh ciptaan-Nya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bali. kaya dgn keindahan pantai. :)

      Padam
  12. MASYA ALLAH INILAH BIDADARI SURGA DIMANAPUN TETAP HIJABNYA DIJAGA SMOGA TETAP MENJADI WANITA MUSLIMAH SEJATI

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin. doakan yg terbaik untuk saya. :)

      Padam
  13. MASYA ALLAH BAGAI BIDADARI SURGA DIMANA PUN HIJABNYA TETAP DI JAGA ANDAIKAN BIDADARI INI MAU JADI ISTRIKU BETAPA BAHAGINYA AKU DICIPTAKAN KEDUNIA INI OLEH ALLAH SWT
    SEMOGA TETAP MENJADI WANITA SOLEHA YA HAZANIS MAKA KAMU AKAN TETAP JADI IDOLA HATIKU

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semoga kamu berjaya mencuri hati Hazanis Blogspot....

      Padam
  14. Bestnya! Tapi makanan kat situ sedap ke? XD

    BalasPadam
  15. MEH CAHHHH... KITA PUN KE BALI TAPI TARIKH TAK SAMA HAHAHA... KALAU TAK PASTI BOLEH JUMPA MEK CAH DISANA !!!

    BalasPadam
  16. fuhhh.... best gak... ble lah nk ada peluang macam ni gamaknya... hohoho

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum.. bestnya.. takpe lah bermonofie sepuasnya... bila lagi kan nak datang. hehehee ~~~

    BalasPadam
  18. salam..nak Tanya skirt yang mek cah pakai beli kat mana..sweet sangat...

    BalasPadam
  19. salam mekcah..skirt cantik tu beli kat mana..sweet sgt...

    BalasPadam
  20. kak..brp hri pegi sana?brp kos hihi..sene nok gi jugok :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya 4 hari macm tu. blh la gi. gege :P

      Padam
  21. Comelnya Hazanis...Best kan melancong?

    BalasPadam
  22. Comelnya Hazanis...Best kan melancong?

    BalasPadam
  23. Tunggu anak sis besar sikit boleh dtg sini...mmg lama dah aim nak pi bali...cantikkk yg amat di uluwatu tu...mmg nama tu senantiasa terpahat dihati

    BalasPadam
  24. Liburan yang sangat menyenangkan. Bali memang dominan dengan banyak obyek wisata nya. Tapi jangan lewatkan, Bali juga punya tempat untuk rekreasi baru, dengan konsep alami,budaya dan eco educational tampaksiring mempunyai tempat itu. Letaknya di tampaksiring gianyar Bali. _lepaskan penak Anda di nuansa perkotaan, mari nikmati liburan di daerah pedesaan yang alami_ *tampaksiring journey* .Tampaksiring the best..banyak pilihan untuk menikmati liburan Anda di wilayah tampaksiring, dari obyek pura hingga wisata outbond. Eco cycling bali

    BalasPadam

siapa komen, dapat bunga ♥ ^^◕‿◕✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...