Percutian ke Bandung : Day 1 (Strawberry land, Floating Market, De' Ranch

Assalamualaikum cinta.

Tempat menarik di Bandung? Okay hari pertama sempat ke “Percutian ke Bandung : Day 1 (Tangkuban Parahu)” dan beberapa kawasan yang berdekatan. Memandangkan nak jimat masa so kitorang ke kawasan yang jauh dahulu dari kota bandung, selepas tu baru singgah ke kawasan yang berdekatan. 

WELCOME TO NATURAL RESTO AND STRAWBERRY LAND

Destinasi seterusnya kebun strawberi di Lembang, yang ni masuk terus dapat minuman jus strawberi percuma. Dalam ni jugak ada jual bakso dan kuih traditional bandung. Sempat menjamu selera entah apo ke bendo orang panggil, tapi sedap !! masa ni tak de istilah diet kerana rugi datang dari jauh tapi tak cuba makanan indonesia yang best-best.


Pengunjung akan diberi peluang untuk petik buah strawberi dengan sendiri. Okay lebih kurang Cameron highland sahaja. okay rindu entri ini "Cameron Highlands : Yummy! strawberry". Tapi mungkin service je yang berlainan. - http://www.naturallembang.com/


Syukur di ketemukan dengan sebuah family yang sporting dan baik hati. So percutian kami kira save budget juga la dari segi sewa supir , ada kawan untuk berbual. Chewah! Lagi-lagi akak zurina memang suka shopping! Kalau nak tahu sebelum ke Bandung , akak dah study dan sediakan jadual percutian mereka, dari 1st day sehingga lah hari terakhir disana. Memang betul-betul teliti akak zurina.


LOKASI 
Jalan Tangkuban Parahu 109
Ciburial - Lembang - Bandung Barat
Phone : +62-878-2552-7771


LEMBANG FLOATING MARKET


Di pasar terapung bandung anda bisa menikmati indahnya taman. Disepanjang jalan ada bunga hias dan tanaman hias. Tanaman hias yang sangat indah. Sejuk dipandang mata. Di pasar terapung ini sengaja ditanami dengan pohon besar juga. Pohon besar yang didatangkan dari jawa tengah dan jwa timur. Pohon besar di pasar terapung bandung menambah keindahan suasana. - http://www.floating-market-bandung.com/


Sesampai di sini memang terpegun dengan keindahan dan kretiviti tempat ini. Sangat sesuai unuk aktiviti beriadah, lagipun suasana yang sejuk dan tidak panas menjadi factor utama ramai pengunjung dari luar singgah ke sini. Apa yang istimewa setiap tempat pelancongan yang pergi akan disediakn kupon untuk dapatkan minuman percuma. Yeah! Memang jimat.


Hari tu memang nak sangat ke hat yai tengok yang floating market tu. Apa pun kat sini pun ada, sangat comel okay kawasan dia. Membeli , makan disitu juga. Tapi di kawasan berdekatan disediakn tempat duduk khas untuk pengunjung. So pengunjung diberi peluang menikmati keindahan tasik semasa makan. Tengok kuih-kuih yang comel memang menarik perhatian. Disini korang kena tukar duit dengan kupon. So kalau ada yang lebih boleh tukar balik ditempat penukaran kupon. Comel kan style ni! Eceh!

DE' RANCH LEMBANG



De’Ranch memberikan nuansa baru dalam wisata alam dengan menampilkan nuansa peternakan di mana kuda masih merupakan hewan pekerja yang utama seperti di zaman cowboy.Nikmati suasana peternakan sambil menunggang kuda dengan kostum khas cowboy. 


Bila sampai kat sini apa barang datang ke tempat macam ni. Jiwa perempuan suka tempat shopping dan spa gitu. Tapi disebabkan akak zurina nak bawa si afiq jalan-jalan tengok kuda maka terpaksa ikut sekaki. Tapi???


Bila masuk ke dalam ni sungguh terkejut dan terus tak nak pulang. Lolzz banyak sangat permainan yang best-best. Suasana yang sejuk, pemandangan yang cantik. Jeless okay! Patut la ramai sangat orang. So macam biasa kami diberikan kupon minuman .yummy! sedap!. 


Jln. Maribaya no. 17,
Lembang - Bandung
tlp. (022)708-40-661, (022)278-5865


sesungguhnya mek cah bersyukur kerana masih diberi peluang untuk melihat keindahan alam ini. now i believe i can fly. "Promosi tambang murah AirAsia". yippi. :)


To be continue....


--SMS/WHATSAPP/VIBER : +6010-8931044 --

41 ulasan:

  1. mek cah mcm sedap je kueh display tu.. kueh kan?? hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhu sodap la jugak. macam otak2 ganung.:)

      Padam
  2. salam dik. wahh..pergi bercuti ya.patutla sonyap je ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasslm. bercuti sambil membawa hati yg duka..:P

      Padam
  3. seronoknyer... geram nengok stoberi gebus2 tuh

    BalasPadam
  4. banyak juga tempat best kat bandung ye :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. banyak je sis, ni pun teringin nk pergi lg,:)

      Padam
  5. menariknya de ranch lembang tu.. x menyempat ke sana..hanya sempat ke tangkuban perahu je..insyaallah, next time plak..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. next time kasi lama lagi tinggal kan.:)

      Padam
  6. tok g pom sini,sebab cameron ado dih,hihi....so habiskan masa ke tempat lain,hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihi tula.. ni pun kes dia bowok..so ikut jah awop.:P

      Padam
  7. Nice blog that you have and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean fashion have a nice day...

    BalasPadam
    Balasan
    1. thank you for supporting me. have a great business.:)

      Padam
  8. Balasan
    1. hihi kali ni je sis, next lambt la pulak.:)

      Padam
  9. Bestnya akak. Jeles sgt2 tgk akak dpt g sne. Btw, Bandung mmg best pn. Untung akak dpt jejak kaki ke sana :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak pun bersyukur dpt jejakkan kaki ke sini. mmg xde dlm cita2 nk kesini. tp alhamdulillah rezeki dan dpt pengalaman baru.:)

      Padam
  10. urrmm . best nye leh g holiday .

    BalasPadam
  11. nice pic.nice bandung.nice bandung.huhu kak hazanis,jeput singgoh blog ambo.kawe baru nk blaja berblogging ni. komen sikit pasal blog ambo nih :) http://afifahfiey.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. permisi sis bole minta bantuannya isi kuesioner mengenai floating market lembang, sy kebetulan lgi peneltian skripsi d situ, ini link nya http://tinyurl.com/kuesioner-riza, mksih sis

    BalasPadam
  13. bestnyeeeee.
    teringinnye nak pergi jalan kat tempat orang. dapat banyak pengalaman. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe insyaallah semua org akan dpt pergi sekiranya ada keinginan dan usaha.:)

      Padam
  14. Mohon maaf kaka,ikut promo..jika nak cuti ke Bandung boleh sewa kereta saya.toyota avanza 450.000idr satu hari all in.boleh untuk 5 orang, whatsapp+6281321593001。 terima kasih

    BalasPadam
  15. dik, boleh tak dapatkan contact number kak ina tu.. nk mintak itinerary dia.. buat panduan.. tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. sorry lambat akak. ni eh 016-6703833. :)

      Padam
  16. Aduh terharunya, rindu banget sama kamu sasa n lala...rindu kenangan kita bersama ketika di bandung, lainkali datang Melaka tolong info ye saying Hazanis

    BalasPadam
    Balasan
    1. Opss akak zurinA komen. mcam mana boleh jumpa entry ni?hehe oakay whtsapp kan ada. rindu sama akak juga.:)

      Padam
    2. Maaf ya dik kak nk g akhir thn dpn ke bandung.nk tnya adik cari supir dr mlysia atau dh smpai bndung

      Padam
    3. ha akak ina ke ni?.. nak mohon jugak itinerary Bandung tu ,..kot2 bole jadikan panduan.
      TQ... email ke poji@rocketmail.com

      Padam
  17. brapa hargany mahu naik kuda itu?

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  19. Salam Tuan / Puan

    MBTS~ Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, dan peramah

    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Toyota Avanza ( 6seat ) 125 RM

    Isuzu Elf ( 12seat ) 195 RM

    Isuzu Elf Long (16seat) 270RM

    *no extra caj jika nak pegi tangkuban perahu or kawah putih (dalam beza hari)
    * we dont need deposit and no penalty if cancle

    CALL / text / whatsapp

    WhatsApp : +62 858 6137 8328 (fast response)

    pin blackberry : 746C D4CE

    tonytransportbandung@gmail.com

    BalasPadam
  20. hy hazanis, sy 1st time nk ke bandung 23 may ni, agk neves jgk, bila baca tips uhhh, neves dh kurang, tqsm for the tips yg sgt3 berguna utk sy & family.. nice blog,, i love it ... thanks again👍✌

    BalasPadam
  21. hy hazanis, sy 1st time nk ke bandung 23 may ni, agk neves jgk, bila baca tips uhhh, neves dh kurang, tqsm for the tips yg sgt3 berguna utk sy & family.. nice blog,, i love it ... thanks again👍✌

    BalasPadam

siapa komen, dapat bunga ♥ ^^◕‿◕✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...