Muka macam ni layak ke bekerja?

Assalamualaikum cinta.

Pejam celik, pejam celik 11 dan 15.1.2013 mek cah bakal menghadapi peperiksaan akhir untuk semester terakhir. Doakan semuanya berjalan dengan lancar eh. Selepas pada tu pemilik blog ini kena berambus dari kolej kediaman Puncak Perdana, Shah Alam so misi mencari kerja pun berjalan. ada sesiapa kat sini tak yang nak offer mek cah kerja?Hikss best kalau dapat kerja dekat company INI. Entri ini bukti perjalanan mek cah sebagai pelajar "Insyaallah semester akhir"  & "Minggu terakhir". :P
 
Muka feeling bakal kerja kat korea. Hanya dalam mimpi. kuikui
Kisah 1: Dapat panggilan dari uncle mek cah yang bekerja sebagai kontraktor :-

uncle: Kak cik habis ngaji doh ko?
mek cah : dok lagi pok cik pin, insyaallah hujung buley ni habis. bakpo pok cik pin?
 
uncle: gini, kalu nok kijo pok cik pin bulih carikan. lagipun loni keno jago bangunan PERKESO, Kota Bharu jadi nop paka ore sebagai kerani.
mek cah: owww bilo mulo? hehe brapo gaji?
 
uncle: gaji muroh jah dalam RM1000, kijo mudoh jah. gi kijo pukul 9 pah jom akat telepon dan kiro gaji untuk pekerjo technician. tapi kontrak 3 buley lah.
mek cah: owh pah kalu bulih kijo tempat lain gano?

uncle: hola, bulih nop breti, nati pok cik pin ejah. nati kalu nop hujung buley 1 nop paka. kalau nok oyak deh.
mek cah: okay, nati nok kecek dengan ma dulu. hehe gapo-gapo kak cik oyak. salam.

begitulah dialog antara mek cah dan bapa saudara sendiri. bila bincang dengan mak dapat keputusannya semua terpulang kat diri mek cah. ikut sama ada nak ke tidak terima kerja tu. hikss so apa pendapat korang? patut ke mek cah terima kerja tu? tak kisah tentang gaji sekurang-kurangnya dapat pengalaman kerja kan. tapi niat dihati nak berhijrah dan cari kerja kat penang tapi semua tu kena fikir pro dan kontra dia. Cepat bagi pandangan tengah buntu ni. T.T

Terima kasih sudi baca.

Nota kecil: muka macam ni layak ke bekerja? Macam belasan tahun jer. percaya ke tidak akan kebolehan mek cah ni? skill kurang, dan slow bila buat kerja. kena banyak diberikan tunjuk ajar. hummm tapi confirm dapat kalau nak sebab adow pok cik pin. kuikui. :P



--SMS/WHATSAPP/VIBER : +6010-8931044 --

60 ulasan:

  1. G la try dulu mekcah... Cari pengalaman org kate... nati dah ade pengalaman boleh la nak kje jauh sikit.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhu tu la. tgh mikir lagi. xpayah kisah pasal gaji kan. bru angan2 nk beli kete. hehe. =.='

      Padam
  2. terima je mek...gaji x peting, pengalaman tu peting walaupun kerani..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nampaknya 90% suh mek cah terimo kijo tuh. hum

      Padam
  3. First skali tira nk ckp sebelom bg pendpt , sis u really cute :-) sis chomey sgt hehehe. Sis, apply keje mana2 tempt dulu then sis pilih mana yg ok. Tapi tawaran pak cik sis tu pun ok jugak ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. susah la. bila tgk sis macam xpercaya je sis boleh buat sesuatu keje. mcm lembik g2. humm btw thnx eh utk nasihat tu. :)

      Padam
  4. buleh dah tu kak. sementara tunggu kijo len.. hihi.. bestnya abis dah blaja uhuu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhu tapi kam duk umah xdop cabaran nur. nop raso kijo tempat lain. ekeke

      Padam
  5. tak layak keje. layak kahwin dah. hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe layak kawin tp xde duit sih. :P

      Padam
  6. terima je mek cah.. rezeki tu :D

    BalasPadam
  7. wah..gud luck untuk exam mek cah..insyaallah muka comey plus sweet mcm mek cah boleh keja..:) do the best mek cah!keja molek2 nnt ok..ahaks!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ahaks tkut majikan xpercaya dgn kebolehan mek cah jer. hukss

      Padam
  8. Bestlah mek cah dah nak habis belajar dah..Yeppi..Semoga dipermudahkan segalanya:)
    Semoga berjaya mek cah. Mek cah amek kos gapo?
    Sebenarnya part gaji tu tak penting lagi sekarang,asal ada keje.Bukan senang nak dapat kerja kan..Amik tu sebagai pengalaman .Fightingggg!

    BalasPadam
    Balasan
    1. awop bila habis ngaji?mek cah amik ijazah pengurusan rekod, masa dip amik pengurusan maklumat. aah gaji tak penting kan. pengalaman itu penting. tq awak. :))

      Padam
  9. time je utk xperience.nnti klu dpt keje lagi elok bleh tuka ble2 mase kn.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe betul tu awk tp dah lama niat dihati teur sberhijrah ke penang. ekeke

      Padam
  10. take it!!! bkn pengalaman jer... bleh buat kwn n knal gl ramai org... kot2 ade keje kosong or org lain cri pekerja...

    *best advice... solat istikharah...

    BalasPadam
  11. muka macam ni memang layak la dapat keja.. mesti ramai ar bos2 yang nak ambik ni.. (^_^) good luck

    BalasPadam
  12. haha...layak..comel la tu...nanti semua orang nak p kerja pun lebih semangat sebab ada orang comel :)

    BalasPadam
  13. Bereh dah tu, lebih daripada layak :D

    BalasPadam
  14. Salam, hmm rasanya baik kerja dulu ngan Uncle tu.. maklumlah baru kerja ni banyak cabarannya..pengalaman pun takde.. so at least dapat pengalaman bekerja.. pas tu baru carik kerja lain yang lebih baik.. gud luck!

    BalasPadam
  15. dh boleh dh pon keje laa..sesuai sgt dh tu...gudluck utk final tw...andd selamat menemouh alam pekerjaan ;)

    BalasPadam
  16. kijo jah dulu nis.
    ambik pengalaman.

    BalasPadam
  17. muka mcm dak kecik ni nk keje?hik3 susah-susah. pening org sekeliling nt.
    ahaaa, msti awk dh wt mke majok skrg ni. hehe xd la solehah gurau jek...
    senyum sikit................ :)
    awk boleh je keje, syg. ala, muka mcmne pn leh je keje syg oittt.
    tmbah2 kalau awk ni jnis da gaya boleh cepat keje.
    try la yunk. kot2 rezeki awk trus keje kt sne. kan3? :)

    Awk, jom join segmen sy. http://solehahshamsuddin.blogspot.com/2013/01/segmen-follower-terbaik-tahun-2013.html

    Tq... :)

    BalasPadam
  18. awek muda. untung ! huhu.. pg je keje tu, amik pengalaman.. :)

    BalasPadam
  19. gudluck exm sis...hihi...kalau nak pnglmn ambil ja keja 2...tp klo mek cah da ada planning lain cncel la keja 2...hihi

    BalasPadam
  20. bestnyer,,belum abis dapat offer dah..
    memang layak dah tu..@_@
    pengalaman kerja penting
    semoga berjaya dalam final exam sem akhir^^
    wish u all the best^_^

    http://indahsutera0605.blogspot.com/2013/01/oh-my-english.html

    BalasPadam
  21. knpe nk berhijrah ke penang?? ramai je rasanya yg nk amek hazanis bekerja sbb pakej lengkap..pandai bergaya..pandai..so tak yah nk risau sgt kot.. :)

    BalasPadam
  22. Terima2. Nak mintak keje biasanya dorang tengok pengalaman dlm resume. Berpengalaman 'tahan tekanan kerja' adalah diutamakan.

    3 bln kontrak ok lah tu timba pengalaman...

    BalasPadam
  23. Kan..sy pun last semester ni. Huhu.. Xkonfdent plak.nk keje. Huhu

    BalasPadam
  24. All the best utk exam akhir..rezeki tu..pengalaman bertambah..hihi

    BalasPadam
  25. gudluck tuk final exam kak nis ! aja-aja fingting ^^

    BalasPadam
  26. layak sgt :)
    muka penuh tgggjwb :P

    BalasPadam
  27. Keje la klate dulu dear.amek jah kijo tu :))

    BalasPadam
  28. awok ore klate ko? bg sy, awk cuba jelah dulu keje situ. pengalaman. kat kelantan tu brg murah. mkn pon rm2.50 agi. lps tu, kalau awk nk brhijrah kat tmpt laen, terpulanglah. :)

    BalasPadam
  29. gaji yang kedua,yang penting pengalaman awop...terima jeeeee,hehe :D

    BalasPadam
  30. muka macam mek cah nie layaknya jadi secretary syarikat class besar nie...

    BalasPadam
  31. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  32. Sesuailah akak :)
    Akak from Puncak Perdana ea ?
    Abang saya pungg , belajar dekat sana ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. xkenal la. dia sem berapa dik?

      Padam
    2. Sem 2 . Akak ambil course apa ea ? Hehe ;)

      Padam
  33. Sesuailah akak :)
    Akak from Puncak Perdana ea ?
    Abang saya pungg , belajar dekat sana ;)

    BalasPadam
  34. kerja dapat pengalaman..hihi..
    tak payah kaji semua tu..
    awak cantik sgt ada pakej jadi
    stewardess dah :P

    BalasPadam
  35. keje dulu...kalo da keje yg lagi bagus, baru pk semula ..all the best mek cah...moga berjaya ^_^

    BalasPadam
  36. keja je dulu zanis.. :)
    tapi sebenarnya kat shah alam n KL ni berlambak peluang kerja..
    kena pandai2 cari...
    sekarang dah kena apply dah..so dah boleh keja before convo :)
    btw..gud luck ye final..
    go...go..chaiyok.. :)

    BalasPadam
  37. boleh dah ni. hehe. cari pengalaman. Moh le hijrah kat penang mek cah oii ;D

    BalasPadam
  38. hazanis layak jd model takpun pelakon hehehe

    BalasPadam
  39. hok aloh.. tak paham alkisah dialog mek cah tu.. tu..

    walauapaun.. rezeki ada kat mana2.. yang penting usaha.. caiyok..

    BalasPadam
  40. huyoo!!alhamdulillah..cepat je rezeki datang..gud luck 4 final..=)
    nia msh lg tggu..huhu

    BalasPadam
  41. okeh..saya sarankan, awak try dulu.. tok tera tok tahu.. heh heh

    BalasPadam
  42. wah blum hbis stdy dh dpt offer...bestnye....kt PERKESO mmg nk pakai org ke?lau nk nk aply gak la....dh sdkt sbln mnganggur kt umh je ni...bosan dh ni...Btw u r so sweet la dear...;)

    BalasPadam

siapa komen, dapat bunga ♥ ^^◕‿◕✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...