Cara Pakai Selendang Seperti Irine Nadia Marcello


Assalamualaikum Cinta.


Pasti ramai yang telah mengenali blogger terkenal Irine Nadia Marcello kan? Namanya memang tidak asing lagi di dalam dunia blog. Selama terlibat di dalam dunia blog mek cah belum pernah bertentang mata dengannya, hati teringin untuk berjumpa dengannya. Huksss tapi.....kalau jumpa pun mesti mek cah malu-malu. Lulzz segan kot jumpa retis dan ore comey nih!, "Tersenarai di antara 15 blogger paling cantik di Malaysia?". Memang mengarut lah:P

Sebelum ni mek cah pun dah buat "cara pakai selendang dari hazanis" & "tutorial pakai selendang tapi nampak memalukan je sebab tak berapa nak jadi. Sobss :'( 


Tertarik dengan cara berselendang Irine yang kini lebih menutup aurat dan nampak begitu muslimah. Entri ini "Fesyen cara pemakaian selendang" juga pasti menarik bagi korang kan. Memakai selendang menutupi bahagian dada sangat di wajibkan bagi wanita, alhamdulillah Irine telah menjadi inspirasi kepada semua kerana dengan umur yang masih muda telah mendirikan rumahtangga dan mempunyai seorang anak yang comel bernama "Fiska Medina". Pasti ramai pengikut Irine di laman sosial instagramnya kan?Mihmih

Okay, caranya nampak mudah asalkan mempunyai shawl labuh macam Irine. Mana nak dapatkan?pandai-pandailah cari. Asalkan nampak sesuai dan labuh boleh je ikut tutorial ni. 

sumber : blog IRINE NADIA MARCHELLO
*Sediakan inner tudung syiria dan shawl labuh + lebar yang measurement dia 2m x 0.8. selendang mana-mana pun boleh asalkan besar dan nampak labuh bila pakai.

1. Sarung inner neck - tak pakai pun tak pe, tapi kalau shawl tu jarang haruslah pakai okay.
2. Ambil sehelai shawl yang agak-agak panjang, lebar, labuh.
3. Pin kan macam biasa, sebelah pendek dan sebelah lagi panjang. tu basic nak pakai shawl.
4. Ambil bahagian yang panjang tu dan lilitkan bawakan ke bahagian atas kepala
5. Bila bahagian yang panjang tu dah bawa ke bahagian atas, jangan pin kan dulu,
nampak tak dalam gambar tu dililitkan separuh je? Dan tinggalkan macam ada ruang berlayer dekat bawah tu.
6. Ambil bahagian ruang yang berlayer tu, bawak ke atas tepi kepala, dan cucukkan jarum peniti antara dua bahagian tu. Yang bahagian no.6 ni kalau siapa tak faham, tenung lama-lama sikit gambar tu.Ianya memerlukan penghayatan :P 
7. Nampak kan pic no 7 tu tengah pin kan kat tepi kepala? haa macam tu lah gayanya.
8. Tadaaa! Siapppp! pandai-pandai la kemaskan tudung tu, letak brooch comel-comel dekat tepi bahu tu jangan kasi bergerak. Bahagian belakang tudung sama panjang macam depan. 


So, lihat tutorial orang lain sahaja pun jadi lah. sekurangnya disitu dapat juga inspirasi memakai selendang gaya sendiri. Hiksss sebelum ini pernah update tentang kisah pernikahan mereka, kita throwback lah senang "Selamat Pengantin baru buat IRINE NADIA MARCELLO + AMIRUL". Hikss okay semoga terhibur dan memberi informasi buat semua. 

Papaii. 








--SMS/WHATSAPP/VIBER : +6010-8931044 --

17 ulasan:

  1. jom blogwalking dgn syira..hehe..syira tengah cuti mid sem :D Ade giveaway tau..tamat 23 okt :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe insyaallah kalau ada kesempatan nis join.:)

      Padam
  2. tenung nombor 5 tapi cam konpius lagi.. hehehe..

    BalasPadam
  3. irine dulu dgnn sekarang lain :) da way dia pakai hijab dia. hee

    BalasPadam
  4. Cantik...mudah dan ringkas
    terima kasih atas tips

    BalasPadam
  5. labuhnya tudung bidang 60 ker?

    BalasPadam
  6. cntik tp muka macam tak sesuai jek pakai shawl. Adoiii :'(

    BalasPadam
  7. Mudah je pakai shawl kalau pandai bergaya kan..neway cantik sangat si Irine ni..maceh hazanis

    BalasPadam
  8. senang je nampak.. bila nak pakai tu baru tahu susah.. sbb nk kasi perfect.. hehehe

    BalasPadam

siapa komen, dapat bunga ♥ ^^◕‿◕✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...