resepiResepi KekResepi Kek CoklatResepi Kek Coklat KukusResepi Kek RayaResepi Mudah Kek Coklat Kukus
Resepi Kek Coklat Kukus Sedap
Resepi Kek Coklat Kukus | Alhamdulillah sejak akhir-akhir ini Mek Cah suka mencuba resepi baru yang dipelajari menerusi Google dan group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN). Tapi tak semua yang Mek Cah cuba dikongsikan disini kerana selalu lupa nak ambil gambar dan malas untuk update blog. Tetapi disebabkan Resepi Kek Coklat Kukus menjadi kegemaran jadi Mek Cah kongsikan diblog dan mana tahu lain kali boleh buat lagi. Yang penting Mek Cah suka resepi kek versi kukus berbanding yang perlu dibakar. Satu lagi Mek Cah suka guna sukatan cawan kerana ianya lebih mudah dan senang menjadi bagi Mek Cah. Contohnya seperti 'Resepi Kek Pisang Kukus'. Sekarang korang boleh mencuba kedua resepi ini.
Hari ini plan nak buat lagi tetapi nak letakkan cheese ditengah-tengah kek aci tak? Harap-harap menjadi la kan memandangkan cheese dalam peti ais ada lagi separuh lebihan buat kek Cheese leleh hari tu. Mihmih
Hari ini plan nak buat lagi tetapi nak letakkan cheese ditengah-tengah kek aci tak? Harap-harap menjadi la kan memandangkan cheese dalam peti ais ada lagi separuh lebihan buat kek Cheese leleh hari tu. Mihmih
Menarik : Resepi Kek Coklat Kukus Lapis Cheese
Credit Resepi Shiela Rusly |
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
- 1 sudu baking powder
- 1 sudu soda bikarbonat
- 4 biji telur
- 1 sudu esen vanilla
Cara-cara Menyediakan Kek Coklat Kukus:
+ Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.
+ Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
+ Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.
+ Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.
+ Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
+ Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.
+ Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
+ Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.
+ Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.
+ Kukus kek selama 1 jam.
+ Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.
+ Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.
+ Kukus kek selama 1 jam.
Alhamdulillah, air tangan Mek Cah, cuma silap tak gandakan topping dan tak secantik resepi asal . :) |
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 sudu makan serbuk koko
- 2 sudu mentega
# Untuk lagi sedap gandakan sukatan tersebut.
+ Masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk.Kacau perlahan sehingga larut.Angkat setelah cairan coklat mulai mendidih.
+ Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus.
ATAU
500 gram coklat masakan
220 ml susu cair
( kalau guna coklat masakan, masak guna kaedah double boiler )
+ Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus.
ATAU
500 gram coklat masakan
220 ml susu cair
( kalau guna coklat masakan, masak guna kaedah double boiler )
12 kata-kata indah...
sedapnyaaaaaa nampak
ReplyDeletecer akak cuba resepi ni. :P
Deletenampak sedap & melting sgt :)
ReplyDeletehehe part melting tu yang tak boleh tahan. :)
Deletesedap tue singgah petang http://jmbelog.blogspot.my/
ReplyDeletesinggah balik.
Deleteakak tak pernah lagi try buat kek kukus, biasa masuk kan dalam oven je. nak cuba lah lepas ni, hehe. thanks for sharing the recipe! :)
ReplyDeleteieyra h. | blog
nis xsuka oven. takut hangit. xpe akk boleh try yg kukus pulak. :)
Deleteterimakasih resepnya
ReplyDeletesama-sama.
DeleteTengok gambar pun dah nampak sedapnya.. melting sangat
ReplyDeletegambar google yang melting. hehe
Deletesiapa komen, dapat bunga ♥