Keburukan tidur terlalu lewat dan bangun lambat!..Haaaaaaaa!!..Tidur la lambat lagi!!


Assalamualaikum L.O.V.E...^^


Zaman sekarang zaman mukabuku, twitter, blog, youtube, friendster dan bla bla...so banyak benda yana menyeronokkan sehingga kita semua lalai...termasuk la aku nie...Auch, setiap malam jadi burung hantu..kalau macam tu lebih baik kerja jadi mak guard jer kan...dah suka sangat berjaga diwaktu malam.....bila waktu pagi tahu tidur jer...biasanya tabiat nie menjadi perkara biasa bagi student seperti aku....@#$%^&*() kalau korang nak tahu tidur lambat merupakan salah satu punca utama kerosakan hati..haishh so Tidur yang nyenyak dan sempurna sangat penting. Jika kita tidak tidur dengan baik, racun dalam tubuh kita akan terkumpul dan ini akan mempengaruhi tahap kesihatan serta emosi kita...selepas nie kena ubah tabiat buruk nie...T___T


salah satu kesannya adalah jerawat berkaMpong kat dahi....nie penyelidikan bagi aku sendiri...Atoiiyyaaa...T___T

Punca utama kerosakan hati adalah:
  1. Tidur terlalu lewat dan bangun lambat adalah penyebab utama
  2. Tidak buang air kecil di pagi hari.
  3. Terlalu banyak makan.
  4. Tidak mengambil sarapan.
  5. Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan.
  6. Mengambil terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan perasa tiruan.
  7. Mengambil terlalu banyak makanan berminyak. Jangan mengambil terlalu banyak makanan berminyak walaupun makanan yang menggunakan minyak goreng terbaik seperti minyak zaitun.
  8. Elakkan mengambil makanan berminyak ketika anda dalam keadaan letih, kecuali ketika badan sedang dalam keadaan betul-betul fit.
  9. Mengambil terlalu banyak makanan juga boleh memberikan beban berlebihan kepada hati.
  10. Sayuran seeloknya harus dimakan mentah atau dimasak 3-5 bahagian sahaja. Sayuran yang dimasak harus dimakan dalam satu sajian dan tidak disimpan.
  11. Kita harus mengamalkan g.aya pemakanan yang sihat dalam kehidupan. Amalan pemakanan yang sihat sangat penting bagi memastika tubuh kita untuk menyerap dan menyingkirkan bahan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh.

Hoho kalau korang tak percaya dengan apa yang aku cakapkan sila terjah SINI!!

Ayuh sahabat sekalian..marilah kita sama-sama berubah dan mengamalkan cara hidup yang sihat dan jadi cantik macam artis INI....^^


...Bubye!!...


--SMS/WHATSAPP/VIBER : +6010-8931044 --

43 ulasan:

  1. aiyoo akk .. hee . tengs bg info nie . act , tadi saya baru update blog n ad selitkan sal bgun lambat .. oke , berubah2 oh ~ i.Allah . :)

    BalasPadam
  2. teruskan tido lewat anda akan kelihatan lebih ayu dan LAYU

    BalasPadam
  3. la yeke??sowie2....xthu lak....btw selepas nie on9 sampai kul 1 jer kot...*entah tercapai tahu azam tu..:P

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. bukey bgn tido jiji..muko nop cari baloh nge ore..:)

      Padam
  5. nice info. Thnks sis. Before nie, memang tak tawu pn..boleh merosakkan hati. Now, must be change kan... ?? :D Ha, sgt sokong penyelidikan sis yg pasal jerawat tu. Memey pn, kalo salu tido lambat jerawat mesti ade sebijik dua. HEHE !

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeah!..nasib baik kita dua bersependapat...kadang2 jerawat boleh muncul disebabkn tido lambt dan bila dtg bulan...ekekeke..:)

      Padam
  6. terima kaseh for the info sayangs. :)

    BalasPadam
  7. alkisah sekarang memang tido awal.. cuma dulo dulo zaman bujang je suka tido lewat

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhu...nak ikut macam alkisah la...tido awl..:)

      Padam
  8. kalu jelawat tuh! mmg ngengada nak kuar kn?
    hehehe thanks info yg mnyak ni.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ur welcome sweety....bab jerawat nie mmg xblh lari....dlam masa sebulan pasti bertepek kat dahi..^^

      Padam
    2. hihihi dia nak jugak interprem kat muke ni ha!! :)

      Padam
  9. haha jerawat tue tiap bulan mesti ade kan :) tp comel je ade jrwt pon :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kadang2 jerawat tu la menjadi penyeri..:P

      Padam
  10. err..ok fine..ika kena ubah tabiat ika lepas ni..thnx dear 4 sharing..

    BalasPadam
  11. good info dik
    neway
    once dah blk puncak,
    kite ngedate ye
    rmh sis dkt dgn giant seksy 13 je

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeah!!..ni sedop didgr nih..okey sis..nanti kita ngedate kat giant tu.:P

      Padam
  12. nice info kak ! anis pon kena tidur awal la lepas ni :P

    BalasPadam
  13. haah..pastu ain yg jenis jaga malam nak siapkan asgment acane lak!!adoii

    Lyssa Faizureen bersama kecintaan Ain ;') ♥

    BalasPadam
    Balasan
    1. hikksss yg tu lain citer....yg tu dimaafkan...:P

      Padam
  14. heheeee, samalah kak anisss :) btw, gmabar comel gilaaa ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. hikss...sama kn?memang xleh lari dah bila remaja nie..:P

      Padam
  15. alhamdulillah..dr mude mudi sampai skunk da beranak pinak amalan tidur awal mmg slalu di praktikkn..hihihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ptt la awet muda..nak kena jd macam akak lah...:))

      Padam
  16. mektok ni ada la jerawat sekampung pon,still comei ugok,muehehehehe! saya selalu ingat janji saya! hehe........ bila ada kat puncak perdana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. adoii...balik puncak 3 hb..nati kito set maso molep deh...:)

      Padam
  17. 3hb? kalau nak suruh amik bagi tau nohhhhhhhh, ke dah ada yg tolong amik?hiks

    BalasPadam
  18. wah...taknak tido lewat...nak jaga kesihatan

    saya ada juga baca supplemen utk tingkatkan kesihatan dengan SHAKLEE katanya

    www.rashidahjuhari.blogspot.com

    BalasPadam
  19. wah..kena tido awal..utk jaga kesihatan

    saya ada juga baca supplemen utk tingkatkan kesihatan dengan SHAKLEE

    www.rashidahjuhari.blogspot.com

    BalasPadam
  20. owh patutulah asal kita bngun lmbat kita akan mengantuk sepanjang hari dan berat badan pun bertambah..tima kc perkongsiannnya

    BalasPadam

siapa komen, dapat bunga ♥ ^^◕‿◕✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...