Resepi Ikan Singgang Kelantan

Resepi Ikan Singgang Kelantan memang mudah sebab bahan-bahan hanya beberapa jenis sahaja. Sambil dukung anak pun boleh buat. Eceh! sebelum ni kalau emak masak pandang sebelah mata je sebab lauk ikan. Tapi bila dah berkahwin ni selera tu lain macam sikit sebab suami kaki budu. Pergh! memang nyakut molek ikan singgang makan dengan budu dicicah dengan ulaman. Tambah dengan tempoyak lagi menaikkan selera makan. Masa ni memang tak diet dah memandangkan makanan sedap kena selera dengan orang Kelantan. Siapa yang tak makan budu tu memang menyesal, tapi ada sesetengah orang alergik dengan budu. Yang tu kalau dah elergik baik berpantang terus yer kot makin parah.
   
Resepi Ikan Singgang
Resepi Ikan Singgang
Resepi Ikan Singgang Kelantan
Resepi Ikan Singgang Kelantan
Bahan-bahan Ikan Singgang Kelantan :
  • Ikan tenggiri
  • 4 ulas Bwg putih- dihiris
  • Lengkuas 1 1/2 inci - dihiris halus
  • Asam keping -5-6 keping (kalu suka masam boleh tambah)
  • Cili Padi - hiris kalau suka
  • Budu 1sk (optional)
Cara-cara:
  • Satukan semua bahan-bahan dalam periuk
  • Masukkan air - paras dia agak-agak tenggelam sikit ikan tu
  • garam
  • 1/4 Gula melaka @ orang kelantan panggil Nise
  • Masak sampai mendidih

Resepi Ikan Singgang

Hidangkan bersama Budu & ulam-ulaman kegemaran.

SMS/WHATSAPP: +6010-8931044

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

siapa komen, dapat bunga ♥ ^^◕‿◕✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...