RESEPI

TRAVEL

TIPS

Tips perkahwinan dari Ustaz Azhar Idrus

by - 3:12 AM



1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.


2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.
4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.
6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.
13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan. 

Tips ini diambil dari "http://www.facebook.com/KisahWanita"

Thanks for reading...

p/s:: Tips yang sangat berguna buat kita semua..terbaik la Ustaz Azhar Idrus...semua picha kebanyakan gambar irine dan suami kan...sweet sangat...Oh ya sempena bulan Ramadhan ni apa kata korang buat amal sedikit, hanya dengan satu klik dapat membantu kanak-kanak dimana akan dermakan wang pada rumah anak yatim!...KLIK SINI tau...:))

You May Also Like

21 kata-kata indah...

  1. Info bermanfaat..InsyaALLAH..
    Bila tgk pic kawen bahagia nye... hikhik :)

    ReplyDelete
  2. Info bermanfaat :)insyaAllah..
    Bahagia je rse tgk pic org kahwen.hehe

    ReplyDelete
  3. insya'allah zanis blh mejadi isteri yg terbaik kelak...thn dpn dah hbis bljar, kawin jgn lupa jemput.. :)

    ReplyDelete
  4. awal2 pagi da terjah sini :P hehehe

    ReplyDelete
  5. Islam itu sgt indah :) sape yg jga iman nya, dy akn bruntung kmudian nt. :) kn ? ^________^

    ReplyDelete
  6. daapt kat mane nie ?hhehew..bermakna nie..take note!

    ReplyDelete
  7. info bagus...thanks kongsi...besh tgk org kawen tp kadang2 masih rasa diri x cukup yakin jer lagi...hehe

    ReplyDelete
  8. tip yang bagus untuk diri kita . ta lama lagy kita pasti melaluinya kan ? InsyaAllah :))

    ReplyDelete
  9. hurm.. dalam kehidupan rumahtangga ni, kena saling bertoleransi.. kalau tak, memang takkan ke mana sesuatu perhubungan itu.. kerana... akan ada lebih banyak dugaan dan ranjau berbanding kemanisan di dalam kehidupan..

    ReplyDelete
  10. eycheh siap ado gambo kawen irine. hehe...


    p/s: daging rusa mudah dapat di miri... sebab hutan di sabah sarawak tade binatang bernama harimau dan gajah.. fakta tuh. hehehe...

    ReplyDelete
  11. Kalau dapat bini macam hazanis, alahai.. :)

    ReplyDelete
  12. sesiapa nak kawin sangat tu kena baca nie kan.. :)

    ReplyDelete
  13. serious terus rasa nak follow bila tenampak pic awak yg kecik mengomen kat blog org lain . cantiknya ohsem <3

    ReplyDelete
  14. dat pic from irine nadia marcello blog kn? nice sharing :)

    ReplyDelete

siapa komen, dapat bunga ♥