Fesyen Baju Tunang 2017

Fesyen Baju Tunang 2017 | Persiapan untuk majlis pertunangan dan perkahwinan memang memenatkan, banyak perkara yang perlu difikirkan. Kalau ajak kahwin sekali lagi sumpah tak mahu dah. Alhamdulillah Mek Cah tak bertunang pun tapi terus merisik dan kahwin. Persiapan untuk kahwin cuma ada masa 2 bulan sahaja dari tarikh merisik. Dulu memang gedik sangat update entri dengan tajuk 'Busana pengantin dan tunang' kononnya nak baju pengantin macam tu tuptup pakai je yang mana ada means pakai je baju yang pihak butik pengantin sediakan. Alhamdulillah kerana 'Tips Merisik Mengikut Ajaran Islam' , telah banyak membantu melancarkan majlis merisik Mek Cah Mei 2015. Okay kali Mek Cah nak share Fesyen Baju Tunang yang mungkin boleh menjadi idea untuk mereka yang bakal melangsungkan majlis pertunangan. Kalau bertunang perlu simple-simple je, tapi zaman sekarang dah jadi trend bertunang dah macam majlis kahwin. Lagi-lagi golongan artis, maka ramai lah golongan kita ni terpengaruh dengan mereka termasuk lah dengan Mek Cah. Tapi awal-awal perlu fikir ukur baju dibadan sendiri. Lolzzzz

Fesyen Baju Tunang 2017
Fesyen Baju Tunang Hanis Zalikha
Fesyen Baju Tunang 2017
Fesyen Baju Tunang 2017
Untuk majlis pertunangan biasa ada yang pakai warna putih melambangkan kesucian gitewww. Kalau majlis akad nikah pun biasa orang pakai putih jugak. Untuk warna-warna lain memang jarang jumpa. Oh ya nak kahwin tu dah ada idea untuk pelamin nanti? Kalau belum ada idea mohon cuci mata di artikel ini  tau 'Inspirasi Pelamin Terkini', fuh memang cantik!. Kalau untuk majlis pertunangan wajib tengok mini pelamin yang comel ni. Sumpah lawa nakmatey. 
 
Fesyen Baju Tunang 2017
Fesyen Baju Tunang 2017
Fesyen Baju Tunang
Warna macam ni pun menarik, rekaan baju yang simple tapi nampak menyerlahkan keayuan. Baju ni pun boleh buat raya. Haaaaa kalau nak kahwin musim raya tu masa ni lah boleh berjimat, buat baju raya dan baju tunang. Zaman ekonomi yang tak stabil ni kena bijak berbelanja, haaa giteww!

Fesyen Baju Tunang 2017
Fesyen Baju Tunang
Nah Mek Cah kongsikan "Inspirasi Handbouquet Di Hari Perkahwinan', itulah satu-satunya gambar kahwin yang dikongsikan dalam blog.  Yang Mek Cah punya jimat RM50 sahaja, lagipun bunga fresh ni cepat layu. Muehehe memang nak jimat sangat sebab orang lain punya mungkin beratus. Selamat bertunang mana yang bakal bertunang, jaga hubungan baik-baik tau. Jangan nak  gaduh-gaduh manja sangat masa bertunang ni. Bertunang pun jangan lama-lama nanti banyak pula dugaan yang datang. Chewah!

SMS/WHATSAPP: +6010-8931044

Inai Homemade Viral!

Inai Homemade | Assalamualaikum. Sekarang nak jumpa pokok inai daun tersangat susah memandangkan tak ramai yang tanam pokok inai daun. Kalau dulu-dulu pokok inai daun senang nak jumpa. Bagi yang kempunan nak pakai inai boleh je cuba inai homemade ni yang terlajak senang. Nak tunggu inai mekah memang susah memandangkan kena import dari Mekah terlebih dahulu. Jadi untuk sementara apa kata cuba inai homemade dari pemilik facebook Rosdiana Dian.  Hanya menggunakan 3 bahan asas korang dah dapat inai yang cantik. Zaman sekarang semuanya kena kreatif termasuk lah nak dapatkan kulit putih tanpa produk sampingan. Baca tau '5 Cara Memutihkan Kulit Wajah Secara Semulajadi'. Yang mana dah cuba nanti komen tau.

Bahan-bahan Inai Homemade Mudah
Bahan-bahan Inai Homemade
3 Bahan-bahan asas Inai Homemade :

1. Kapur sireh/ kapur makan tu. Ini paling utama. Takde ni maka pewarna takleh serap dalam kuku. (Sukatan hujung sudu kecil). Sikit secoet ja. jangan banyak takut panas. kang sakit pulak kuku tu Mak tak jamin. Hehehe..

2. Sabun mandi yang jenis ketul/ buku. (Sukatan 2cm persegi).

#Atau, sabun axion pun buleh.
Ada orang pakai sabun axion atau brand lain janji bentuk pes tu. Jangan yang cecair tu tau. (Kalau axion dlm Sukatan 1 sudu besar).

3. Pewarna makanan berwarna ceri merah. Ada yang pakai sirap. Hehehe.. ikut la nak kaler apa pun. oren, purple, hijo, cekelet ke hitam ke.. sapa berani nak kuku kaler-kaler leh try. Jangan yang kordial tau... tu takleh.. lain jadinya karang. Hihihi.. Agak-agak sukatan setengah atau sebotol ikut kepekatan).

Cara-cara bancuhan :

INAI HOMEMADE 3

Campur semua 3 bahan asas ke dalam mangkuk dan adun hingga sebati. Boleh adjust ikut kelikatan dan kecairan hasil. Jangan campur air tau. Kemudian sapu rata dikuku pakai putik kapas yang saiz kecil. Biarkan 20-30minit, ala-ala kering. Kemudian cuci bersih-bersih.

Alaaaaa. susah-susah tak dapat nak agak kuantiti bahan boleh beli je inai readymade kat kedai tu, tapi cuma inai tu tak kekal lama laaa dan cepat pudar. Yang ni tahan lama hingga ikut habis kuku dipotong.

Lagi satu, yang paling penting buleh bawa SOLAT. Sebab warna menyerap ke dalam kuku. Selamat mencuba.

SMS/WHATSAPP: +6010-8931044
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...